Bloc

diumenge, 11 juliol 2010

Som una nació: nosaltres decidim!

La manifestació multitudinària d’ahir a la tarda pels carrers de Barcelona és important per moltes raons. Primerament, perquè davant el desaire  i l’agressió de la classe política espanyola a la dignitat nacional de Catalunya (en aquest punt socialistes i populars s’assemblen molt)  la societat civil ha sabut mobilitzar-se, cívicament i dedidida en defensa de l’interès general de Catalunya. Aquest és justament el segon aspecte que destaca de la mobilització d’ahir. En un món cada vegada més individualista i atomitzat, la defensa de la identitat nacional suma, aglutina, crida a l’acció. I ho fa, en nom de la defensa del bé comú, d’una societat que es vol més lliure, més justa. 

La greu crisi econòmica, institucional i de valors que vivim reclama un canvi de rumb urgent. El President Montilla sap que la legislatura -i el seu govern- han estat definitivament amortitzats per la societat catalana. No té sentit doncs perllongar l’agonia uns mesos només confiant que un fet extraordinari i a hores d’ara inimaginable pugui arribar a frustar l’esperança de canvis que la societat reclama. Cal convocar eleccions ja i donar la veu al poble!

Talment com va viure el nostre país a principis de segle XX, ara, cent anys més tard vivim novament un moment fundacional. El 1906 Carles Rahola ho va escriure carregat d’esperança: “Cuatro, seis, ocho soñadores en esta ciudad, donde la trivialidad tiene  su imperio.. no deseo más. Me parece que ya formamos legión. Podemos, sin duda, hacer algo.  Un día conquistaremos el mundo.” Som una nació! Ens toca decidir quines persones, valors i polítiques han de fer possible el somni!