Bloc

divendres, 30 desembre 2011

Petites lliçons d’història per als temps de crisi

A propòsit de la commemoració dels cent vint-i-cinc anys de la creació de l’Asil Vilallonga i de la construcció de la coberta de la Plaça del Gra, voldria fer notar tres aspectes, per si ens poden ser d’utilitat, en els temps que ens toquen viure.

Primer. Les coses sempre costen molt de tirar endavant. Les obres de la coberta de la Plaça del Gra es van iniciar el 1886 emmig de crítiques burletes de la premsa republicana de l’època i van tenir un procés de licitació tortuós i ple de dificultats. Finalment, en tercera convocatòria, l’obra es va adjudicar. Avui la coberta de la Plaça del Gra és una de les icones de la ciutat.

Segon. L’aposta per una coberta de ferro per a la plaça del Gra, l’any 1886, just a les mateixes dates en què es projectava la Tour Eiffel a Paris, corrobora novament la històrica vocació de Figueres com a ciutat moderna i delerosa d’estar sempre a l’avatguarda de les idees, dels avenços tecnològics i científics.

Tercer. L’asil Vilallonga, la pròpia plaça del Gra van ser una iniciativa de marcat interés públic, però sorgida de la societat civil i molt especialment de l’acció d’un benefactor: Mariano Vilallonga. Just ara que les administracions exhiveixen la seva incapacitat per arribar a totes les exigències i reptes que planteja la nostra societat potser és bo recordar que els grans projectes, a més del concurs i lideratges dels poders públics necessiten de forma imprescindible del compromís i responsabilitat social de la societat civil.