Perfil

Catalanista i ciutadà del món; liberal i sensible a la sort dels més febles; abraço la modernitat sense desatendre la tradició. Faig meva la màxima de JV Foix: “M’exalta el nou i m’enamora el vell”.

 

Santi Vila i Vicente (Granollers, 1973) és un historiador i polític català que viu entre Barcelona i Figueres. Actualment és Conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya amb el president Carles Puigdemont i ha estat conseller de Cultura de gener de 2016 a juliol de 2017. A l’anterior legislatura, va ser Conseller de Territori i Sostenibilitat amb el president Artur Mas.

Es va llicenciar a la carrera de Lletres de la Universitat de Girona, en l’especialitzat d’Història, i  és Doctor ‘cum laude’ per la Universitat Internacional de Catalunya. Com a docent va impartir classes al col·legi La Salle de Figueres i a les Facultats de Lletres i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona. Ha publicat diversos articles científics i de divulgació sobre l’integrisme catòlic a Catalunya i en especial sobre la figura de Fèlix Sardà i Salvany. També s’ha interessat per qüestions relacionades amb la memòria històrica, amb treballs com “Elogi de la memòria” que va obtenir el reconeixement dels Premis Octubre de 2004, guanyant el premi Joan Fuster d’assaig. L’any 2016 va publicar l’assaig polític ‘Un moment fundacional. Visions des del reformisme modern’.

Des de 2000 és militant de Convergència Democràtica de Catalunya, actualment al Partit Demòcrata Europeu Català, i soci de diverses entitats vinculades al món de la cultura i la defensa dels drets civils.

Va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya a les eleccions de 2006. Posteriorment va ser designat cap de llista de CiU a la circumscripció de Girona en les eleccions al parlament català de l’any 2010 i va repetir el 2012, convertint-se aquesta en l’única demarcació a on CiU no va perdre cap diputat respecte al 2010. Ha participat a les comissions d’Infraestructures, Cultura, Educació, Universitats i Relacions Institucionals.

 

Des del 2007 i fins al 2012 va ser alcalde de Figueres, d’on era regidor des del 1999. A les municipals de 2011 va ser el primer alcalde que va obtenir majoria absoluta a la ciutat. També ha format part del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, on va dirigir l’àrea de Benestar Social.

 

Durant la seva etapa com a conseller de Territori i Sostenibilitat, entre desembre de 2012 i gener de 2016, va impulsar  la renovació del parc mòbil dels FGC a la línia del Vallès i la línia de l’Anoia, va culminar l’arribada de la L9 del metro de Barcelona a l’aeroport, es van posar en marxa els serveis de Rodalies a les demarcacions de Girona i el Camp de Tarragona, va començar la construcció del nou servei de tren llançadora fins a l’aeroport, es va tancar l’acord pels nous accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona, es va crear el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el riu Freser, es va renovar la línia de FGC entre Lleida i la Pobla de Segur i va impulsar importants canvis legislatius com ara la Llei del Canvi Climàtic, la Llei de l’Arquitectura o el nou impost dels pisos buits a les entitats financeres.

 

Al Departament de Cultura, entre gener de 2016 i juliol de 2017, va elaborar el Pla de Lectura 2020, que destina 105 MEUR en actuacions per fomentar l’hàbit de la lectura, va impulsar el Pla Nacional de Dansa d’acord amb el sector i va aconseguir el retorn d’Icat a la FM a partir de setembre de 2017. Durant aquesta etapa també es va crear el Guardó Pau Casals, que reconeix la figura dels ‘ambaixadors’ culturals, es va declarar d’interès nacional el Museu de Lleida i es va tancar l’acord per crear el nou Museu d’Art Contemporani de Girona.

+…

DECLARACIÓ DE BÉNS