Bloc

divendres, 11 gener 2008

Més sobre instal·lacions esportives..

El projecte d’optimitzar les instal·lacions de l’estadi municipal de Futbol per a fer possible un major aprofitament ciutadà sembla que ha despertat recels per part de la junta de la Unió, o almenys això és el que he pogut saber a través de la premsa. Els motius que duen a l’Ajuntament a tirar endavant la reforma de l’estadi són diversos i en cap cas tenen a veure amb les dificultats de tirar endavant el Projecte de Ciutat Esportiva que des de fa anys els figuerencs som incapaços de culminar. En primer lloc, pensem que no és raonable que una instal·lació milionària, el manteniment de la qual costa més de 100.000 € a l’any només pugui ser utilitzada dues hores a la setmana i per una vintena de jugadors. Ni hi ha cap club a la ciutat que pugui mantenir el cost d’aquesta instal·lació ni sembla lògic que amb les dificultats que té tothom a l’hora de poder programar activitats (partits de futbol, espectacles de masses, concerts, trobades sardanistes…) mantinguem una instal·lació reservada, en la pràctica, per a ús exclusiu de ben pocs.

A més, en lògica estrictament “futbolera”, per exemple, què passarà d’aquí a dos anys si la Unió ha assolit el seu repte de pujar primer a segona regional, tot seguit a primera, i ha de fer futbol base? On jugarien els seus equips? A més, què passarà amb el futbol de la La salle, si per exemple l’obertura de la Ronda Nord acaba afectant la seva instal·lació? I finalment, mentre el projecte de ciutat esportiva que liderava la Fundació esportiva no es reorienta definitivament, no és sensat fer possible que la instal·lació pugui permetre la utilització també per part d’aquesta mainada?

A mig termini,  i per acabar, no és políticament més correcte destinar els diners públics a afavorir la pràctica de l’esport base, que té una inequívoca vocació educativa, que no pas recolzar equips de futbol amb vocació d’arribar a ser professionals?

Lamentablement, l’any que deixem enrere ha estat un any molt dur per a la Unió esportiva Figueres. Conscients d’aquesta situació l’Ajuntament ha intentat fer tot el que estava a les seves mans per ajudar a reconduir les coses -fer-se càrrec del manteniment de la instal·lació, atorgar una subvenció extraordinària, satisfer els honoraris de la defensa jurídica dels drets dels accionistes de la SAD- i ho continuarem fent. Aquesta disposició, però, ha de ser compatible amb tenir una visió de conjunt i situar el futbol en el marc de les polítiques generals de promoció de la pràctica de l’esport com a una opció saludable, lúdica i formativa.

Finalment, quant al projecte de Ciutat esportiva, confio que malgrat les crítiques injustes que reben, els directius de la fundació sabran mantenir la responsabilitat social corporativa que han tingut sempre i trobaran, de la mà de l’ajuntament, l’empenta necessària per dur el projecte llargament reivindicat a bon port i, en un període que en cap cas a de passar dels dos anys! Perquè la Unió i la Fundació, compten amb el suport i la complicitat del Govern que presideixo!