Bloc

diumenge, 11 abril 2010

L’Arlequí, segons l’Alfons Gumbau

Ahir a la tarda, a la Cate, es va presentar el llibre de l’Alfons Gumbau L’arlequí o l’art de (fer) comèdia publicat per Brau amb el suport de diverses institucions. Un llibre necessari, que s’afegeix a la Història del Teatre a Figueres 1816-1991 editat en el seu moment per l’Ajuntament de Figueres i que confirma la llarga i fructífera tradició teatral a la ciutat. Dedicat específicament a l’estudi de l’agrupació teatral Arlequín (1951-1976), que sota la direcció de Tony Montal va arribar a estrenar 56 espectacles i a comptar amb més de dos-cents col·laboradors, el llibre confirma la vitalitat cultural de Figueres durant el segle XX (ens ho vam passar bomba quan l’Alfons va recordar aquells mots de Guillamet: “Gerona teatral, capital Figueras) i ha de servir d’estímul per a desvetllar nous projectes creatius per al present i per al futur i rependre el camí d’avantguarda.

La presentació també va servir per evidenciar que Figueres necessita una veritable història intel·lectual, cultural i política del segle XX, que defugint o potser prenent com a punt d’arrancada la visió tòpica que hem heretat, confirmi o revisi els seus valors, personatges i iniciatives més valuosos.

Capítol apart mereix la figura d’Alfons Gumbau, un home del món del teatre i polifacètic amb una vida cultural i política sempre amb un denominador comú: l’activisme cultural i el compromís honest amb el bé comú.  Per molts anys!