Bloc

diumenge, 28 juny 2009

Hohle Fels, o sobre la igualtat del gènere humà

La revista Nature ha donat a conèixer que un grup d’investigadors de la Universitat de Tubinga, al Sud oest d’Alemanya, han descobert al jaciment d’Hohle Fels les restes de diversos objectes, convertits en flautes per uns homes que van poblar aquella regió fa prop d’uns 40.000 anys. Impressionant. Fa 40.000 anys els primers humans ja sentien la necessitat d’expressar-se musicalment o, el que és el mateix, de destinar part de la seva vida a qüestions que anaven més enllà de la simple lluita per la supervivència!

D’ençà que els Homo Sapiens sapiens poblem i (creiem) dominar el món, no hem parat d’alimentar la nostra curiositat per trobar respostes al sentit de la vida i per transcendir a la mort. Ho hem fet buscant la llibertat, la bellesa i l’amor, primer a través de la música i l’art rupestre, erigint dòlmens i menhirs. Amb el pas dels anys, moguts per aquesta inquietud desbordant  els humans hem antropitzat la Terra de dalt a baix, empesos sempre per l’ànsia de saber i, de fet, delerosos de completar.. la nostra humanitat. Hem erigit símbols, bastit temples, piràmides i catedrals; hem esculpit Déus antropomorfes i hem progressat tecnològicament i materialment. Hem inventat rituals religiosos i laics. I quan ha convingut, massa segurs de les nostres respostes, o potser massa irritats per la seva fragilitat i inconsistència, hem construït diferències per justificar desigualtats i ens hem barallat fins a l’extenuació.

Segurament, però, malgrat el pas dels segles i el munt d’avenços que ens han fet la vida millor, els homes i les dones d’avui ens assemblem molt als homes i les dones de fa 40.000 anys, aleshores empesos a combatre la por, la ignorància i la mandra guerrejant però també fent música amb ossos de voltor; avui decidits a seguir fent-ho manifestant-nos pels carrers de les grans ciutats, innovant i creant de nou, coïncidint i discrepant, com si cada dia fos el primer i tinguéssim, talment com al principi dels temps, totes les grans preguntes encara per respondre. I és que certament, tots som diferents però tots som molt iguals!