Bloc

dijous, 29 novembre 2012

“Els resultats han demostrat que els gironins mengem a part i sabem què volem”

Amb nou diputats, CiU repeteix resultat respecte del 2010, i no compleix la previsió d’augmentar la representació. Fins a quin grau és una decepció? A Girona hem aconseguit una victòria agredolça, perquè ha sigut un magnífic resultat tenint en compte el context en què s’han fet les eleccions: una vaga general amb manifestació, les restriccions pressupostàries, els atacs que hem rebut… Els nou diputats són bons, però sap greu no haver contribuït més al projecte. Però també eren unes eleccions plebiscitàries en què ens presentàvem amb la necessitat d’aconseguir un govern fort, i la ciutadania ha escollit un escenari més fragmentat que ens dóna més fragilitat.

Què va fallar en les previsions?
La campanya ha estat molt dura, i l’Estat ha jugat fort les seves cartes. Han calat els arguments de la por i la difamació, en un context d’un atur molt elevat que afecta també, i en bona mesura, un espai sociològic de base més espanyola.
Com s’ha de governar ara la nova situació?
Hem d’apel·lar al patriotisme i la generositat, perquè ha quedat clar que la gent ha demanat que es faci el procés cap al referèndum i l’estat propi, però alhora vol que hi hagi un lideratge més coral. El dret a decidir ha de ser compatible amb la gestió del dia a dia, en una situació en què s’ha de navegar amb el vent de cara. Confio que ERC, que ha sortit reforçada de les eleccions amb tot mereixement, ens vulgui ajudar.
Fora d’ERC, us plantegeu altres alternatives?
Ja es veurà, però és impensable un acord amb partits que no estan pel dret a decidir. En tot cas, s’ha de fer el possible per l’acord amb ERC.
El resultat és un toc d’atenció per les retallades?
Sí que ho és, però és que el marge de sobirania del que disposem és el que és. En tot cas, la sortida de la crisi i la consulta són dues cares de la mateixa moneda. Ara serà la legislatura de la consulta, però alhora l’energia també ha d’anar encaminada a crear riquesa i ocupació.
Es pot frenar el procés cap al dret a decidir i l’estat propi?
La imatge que hem donat a la comunitat internacional és de més feblesa que fa un mes, i ara això s’ha de contrarestar amb altres arguments, com el fet que el primer partit de l’oposició és partidari de la independència. Però cal un lideratge clar perquè l’Estat ja ha demostrat que va fort. Pel que fa a les comarques gironines, s’ha demostrat que mengem a part perquès’ha vist que aquí ja sabem què volem ser quan siguem grans.
Aquests resultats s’han de traslladar també en la formació del nou govern?
Jo repeteixo que sóc molt feliç com a alcalde de Figueres, i que el president em té a la seva disposició pel que consideri convenient.
27/11/12 02:00 – elpuntavui- figueres – Oriol Mas.