Bloc

dimecres, 29 maig 2013

El repte de la modernització ens espera

Aquest dissabte vaig tenir ocasió de visitar la casa Bofarull, de Josep Maria Jujol, als Pallaresos. De la mà d’arquitectes com Jujol, com el seu mestre Gaudí, de pintors com Dalí, Tàpies o Sert, de polítics com Francesc Cambó, Jordi Pujol o Pasqual Maragall, de metges com Josep Trueta o els germans Trias i Pujol o els Barraquer, la història recent ens recorda que en la mesura que els catalans hem fet del nostre projecte col·lectiu un repte per a guanyar el desafiament de la modernitat, hem aconseguit brillar amb llum pròpia i ser reconeguts en el concert de les nacions.

Els catalans i especialment els catalanistes, quan hem estat modernitzadors, regeneracionistes i compromesos socialment hem esdevingut imparables, individualment i social.  Milers de ciutadans que ens han precedit han somiat i treballat per un país modern i excel·lent. Gairebé sempre, és cert, aquest projecte d’excel·lència i modernització l’hem imaginat en el marc dels pobles d’Espanya i fent del diàleg i el respecte a la diversitat els nostres principals estandarts. Més enllà de fatxenderies com l’extensió de la xarxa d’alta velocitat, com el rosari d’aeroports sense avions o d’autovies sense cotxes, existeix però avui una agenda de modernització a Espanya? Qui la lidera? Amb quins desafiaments? Els oferiments de diàleg i les mostres de complicitat recents en què s”han traduït?

Més enllà dels greuges objectius i la desoladora incomprensió que l’estat infringeix als catalans, el motiu principal per exercir el dret a decidir i fer-lo en la direcció secessionista és el dret legítim i irrenunciable a poder rependre el camí del progrés i la modernització, un recorregut que salta a la vista que de la mà de l’estat espanyol esdevé difícilment imaginable, per no dir impossible. Els homes i les dones excel·lents que ens han precedit ens insten a seguir les seves passes, a ser honestos i confiar en la nostra pròpia capacitat de construir un país millor. Si els espanyols prefereixen viure embardissats en l’especulació, el clientelisme i l’ètica de la picaresca per ells faran! No tenim perquè ser-ne còmplices ni corresponsables. Els nous desafiaments dels segle XXI ens esperen!