Bloc

dimecres, 29 setembre 2010

Dia de vaga general

El país ha viscut avui un dia marcat per la convocatòria de vaga general. A Figueres, com a arreu del país el seguiment de la vaga ha estat raquític. A l’Ajuntament, per exemple, l’han seguit uns 37 treballadors dels més de 500 amb dret a fer-la.  Si a Figueres a penes hi ha hagut incidents (uns piquets han impedit, al matí, poder garantir el normal funcionament del transport públic), en algunes altres ciutats del país hi ha hagut moments de tensió. En la mesura en què en puguin ser responsables, els sindicats convocants s’ho haurien de fer mirar: piquets coercitius, imposant el seu criteri per sobre del dels treballadors que teòricament diuen defensar són més propis dels temps decimonònics que del segle XXI. El propi concepte de piquet informatiu, en els temps del 2.0 fa.. riure!

Certament, les formes d’expressió en l’acció política han de ser revisades profundament. També ho han de ser, però, el paper i les formes d’expressió dels sindicats, vistos com a veritables extraterrestres per a la majoria del comú dels mortals.

Finalment, quant al propòsit de la vaga, més enllà de la poca/nul·la participació, penso que el seu èxit s’hauria de mesurar per la seva capacitat o no de fer rectificar les polítiques del Govern, aquestes sí, clarament lesives dels drets dels treballadors. En ple context de crisi, avui s’acaba un dia que deixa un trist llegat: pèrdues per a les empreses, descrèdit internacional, nul·la incidència de les reivindicacions laborals i socials sobre l’acció política del Govern.. en definitiva temps i diners perduts! Queda clar que el país necessita canvis, que van més enllà del canvi de Govern.