Bloc

dilluns, 10 març 2008

Convergència i Unió: un valor segur

El PSC/PSOE ha guanyat amb rotunditat les eleccions a Espanya. A Catalunya, a més, ha aconseguit el millor resultat de la seva història. I malgrat això, la candidatura de Zapatero es queda a set escons de la majoria absoluta. Contrapronòstic, Convergència i Unió millora resultats i tindrà l’oportunitat novament, d’influir decisivament la política del Govern espanyol. Finalment, ERC i Iniciativa s’enfonsen i retornen a la marginalitat de l’hemicicle.

Davant aquest escenari, penso que val la pena plantejar algunes reflexions: en primer lloc l’adhesió massiva de la ciutadania catalana al projecte dels socialistes, malgrat tots els malgrats que es vulguin. Segonament, pensant especialment en l’enfonsada d’ERC per contrast amb el bon resultat convergent, crec que arriba l’hora de superar l’esquema esquerres-dretes plantejat per Carod i tornar a l’eix nacional Catalunya-Espanya. No fer-ho, com confirmen aquests resultats, espanyolitza la política catalana i fa del mapa peninsular un tapís bicolor molt poc o gens sensible als matisos.

Pensant en la governabilitat d’Espanya, la gent de Catalunya novament ha renovat la confiança en CiU com a partit moderador, representant de les sensibilitats perifèriques. Un èxit però una gran responsabilitat. Al marge del que es plantegi durant les properes setmanes i dels interessos partidistes i personals, l’opinió d’un alcalde que durant els propers mesos haurà de negociar amb Fomento la concreció de la nova estació ferroviària; que ha hagut de dur el Ministeri als tribunals pel traçat de la A-26, que viu en una comarca a on s’hi projecta la MAT i un gaseoducte.. és que si s’està en política és per assumir riscos i posar per davant de qualsevol altra consideració el servei a la comunitat. La ciutadania s’ha expressat i ha confirmat CiU com a un valor segur: és l’hora de retornar aquesta confiança influint o participant decisivament en el Govern de l’Estat per al bé de catalans i d’espanyols.