Conferències

29/02/2016

Presentació Festival Internacional de Circ de Figueres 2016

Us dic, potser des d’un punt de vista poc objectiu, que Figueres és una ciutat amb múltiples referències culturals. En primer lloc, per la presència continuada de Dalí i la gran projecció que procura el seu Teatre Museu. I també amb el concurs d’altres figures de referència i de diversos béns patrimonials, equipaments culturals i iniciatives en aquest àmbit.
Entre les iniciatives musicals figuerenques, destaca, en els darrers temps, la consolidació del festival Acústica, de la mateixa manera que, en l’àmbit de les arts escèniques, es consolida el Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, que enguany arriba a la seva cinquena edició.
Aquest certamen representa novament una gran oportunitat per a gaudir del millor circ d’arreu, en la línia que ja fa anys que procurem per al progrés de la nostra cultura: oferir, des de l’espai català, diverses plataformes d’intercanvi. Els exemples d’això són en la ment de tothom, i Figueres també participa plenament d’una tendència que, en un món com l’actual, per a nosaltres és del tot necessària i encara més, crec que irreversible.
Tal com diu Tortell Poltrona, els artistes de circ “som cultura perquè fem un art que influeix en les persones, som capaços d’impactar-les, d’emocionar-les, de fer-les sentir, i això ens dóna l’estatus d’activitat cultural”.  I és que el circ és un art pensat per a cada persona també en la mesura que és una pràctica col·lectiva, o sigui, la suma de moltes i diverses destreses individuals.
L’atenció que les polítiques culturals catalanes han dedicat els darrers anys a l’art del circ -i que l’han anat ressituant, com s’escau, a l’alça- té també a la capital de l’Alt Empordà l’impuls que li pertoca. Per això Figueres s’ha posicionat en el mapa circense europeu, la qual cosa no solament és motiu de satisfacció, sinó un bon instrument per crear  noves oportunitats.
Com a conseller de Cultura, em plau felicitar l’equip organitzador i encoratjar-lo per tal que el Festival Internacional de Circ de Figueres continuï consolidant el seu prestigi, la seva projecció i l’aposta per ampliar el seu públic. I convido els figuerencs, empordanesos i la gent del país i de més enllà a participar d’un certamen encara jove, però dinàmic i proactiu.
Santi Vila
Conseller de Cultura

0