Bloc

dissabte, 5 setembre 2009

Cinc apunts més, a propòsit de l’arribada de la Fira del Vi

Figueres.  De nou, exercint la capitalitat. Encara llepant-nos els bigotis per l’èxit assolit amb l’Acústica, aquesta setmana vinent arriba una nova edició de la Fira del Vi i dels tastets de la Cuina del Vent. De nou, la Rambla i el cor de la ciutat s’ompliran de gom a gom i ho faran, a més, a propòsit d’un fet cultural, en aquesta ocasió la reivindicació del vi i del producte de la terra en general.

Catalunya. Amb els vots a favor de CiU, d’ERC i d’ICV i l’oposició de socialistes i populars, el Ple de l’Ajuntament de Figueres ha recolzat sense embuts el dret a tirar endavant la consulta ciutadana sobre la Independència promoguda a Arenys de Munt. De fet, el vot de suport a la iniciativa d’Arenys vol ser un vot de recolzament a qualsevol entitat ciutadana decidida a consultar els seus concitadans sobre allò que consideri més adient. Que no havíem quedat que la Constitució era el marc de referència per garantir drets i llibertats? Talment com els Ajuntaments hem de romandre fidels a la legalitat, no sembla acceptable, en canvi, que la ciutadania vegi restringida la seva llibertat d’opinió.

Figueres. Quotidià. Atentent la preocupació de molts ciutadans i dels grups municipals del PP i d’ERC vaig fer estudiar als serveis tècnics la conveniència d’ampliar les dimensions de la calçada de la Ronda Sud. Finalment, el projecte ampliarà en mig metre els sis ja previstos i desplaçarà la vorera sub cap a la filera de pollancres. Entre tots fem ciutat!

Catalunya. Aquest matí he assistit a La Vajol, a la inauguració de les Rutes de l’Exili, un esforç de localització dels llocs de memòria vincultats a la retirada i l’exili durant la Guerra civil i, especialment, a partir de gener de 1939. El país es fa gran si és capaç de mirar enrere, amb generositat i noblesa d’esperit, per renovar el seu compromís amb la llibertat.

Figueres. Tolerància Zero amb la prostitució al carrer. La Regidoria de Seguretat ciutadana competència del sr. José Luís Yécora m’ha fet arribar la proposta de nova Ordenança reguladora de la prostitució a la via pública, per tal que els grups municipals puguin fer-hi aportacions i poder-la implementar a primers de l’any vinent. Seguint el model escandinau, serà una norma progressista, que per primera vegada no victimitzarà les prostitutes sinó que establirà mencanismes de protecció i, en canvi, castigarà mab multes de fins a 3.000 € als consumidors d’aquests tipus de serveis.