Biografia

Santi Vila i Vicente, més conegut com a Santi Vila, (Granollers, 1973) és un historiador i polític català, actual Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Es va llicenciar a la carrera de Lletres de la Universitat de Girona i  Doctorat a la Universitat Internacional de Catalunya. Com a docent va impartir classes al col·legi La Salle de Figueres i a les Facultats de Lletres i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona, a on va ensenyar història contemporània. Ha publicat diversos articles científics i de divulgació sobre l’integrisme catòlic a Catalunya i en especial sobre la figura de Fèlix Sardà i Salvany.[1] També s’ha interessat per qüestions relacionades amb la memòria històrica, amb treballs com “Elogi de la memòria” que va obtenir el reconeixement dels Premis Octubre de 2004, guanyant el premi Joan Fuster d’assaig.

El 1999 va ser regidor de l’ajuntament de Figueres per CiU i va dirigir l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà fins al novembre de 2006. A les eleccions municipals del 2011 es va convertir en el primer alcalde que va obtenir majoria absoluta a la ciutat de Figueres. Va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya a les eleccions de 2006. Posteriorment va ser designat cap de llista de CiU a la circumscripció de Girona en les eleccions al parlament català de l’any 2010 i va repetir el 2012, convertint-se aquesta en l’única demarcació a on CiU no va perdre cap diputat respecte al 2010.

En les eleccions de 2012 repetí com a cap de llista per Girona, sent l’única demarcació on no es perdé cap diputat respecte al 2010. El 27 de desembre del 2012 fou confirmat com a nou Conseller de Territori i Sostenibilitat, substituint Lluís Recoder, i Marta Felip el rellevà com a batlle de Figueres. Al capdavant del Departament de Territori i Sostenibilitat va prohibir el pas de vehicles pesants per la N–II a les Comarques Gironines; el reforç de les polítiques socials d’habitatge fent possible ajudar a més de 24.000 famílies catalanes en situació de risc;[cal citació] i l’impuls a la política d’espais naturals protegits amb l’ampliació del parc de la Serralada Litoral i l’anunci de declaració del nou parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.[cal citació]

Va ser fundador de l’Agrupament Escolta Xiprers al Vent, a la comarca de l’Alt Empordà, i patró de la Fundació ALTEM, dedicada a la integració de discapacitats psíquics i de la Fundació Tutelar de l’Empordà.[2]

+…