Benvinguts

Benvinguts al Bloc personal de Santi Vila. Aquest és un espai des d’on poder parlar clar, que no vol dir sense dubtes, d’aspectes relacionats amb la vida d’aquests homínids que duem 3.000.000 d’anys intentant convertir-nos en humans.

Com qualsevol altra persona en Santi Vila és un home polifacètic. Ho és professionalment parlant (professor universitari, Alcalde de Figueres, diputat al Parlament de Catalunya, coordinador tècnic del Projecte de Museu de l’Exili.. ) i ho és també en l’àmbit estrictament personal. Des del punt de vista ideològic alguns l’han titllat fins i tot de “personatge frontera”: catalanista però ciutadà del món; liberal, però sensible a la sort dels més febles, modern però alhora conservacionista.

Que el que trobareu en aquest bloc és radicalment sincer és tan cert com que difícilment us servirà per aconseguir destriar el polític, del professor o de l’home que s’amaga darrere del vestit d’un Santi Vila còmode autorepresentant-se com a un jove senzill i tolerant, marxista (seguidor de Grouxo Marx) i erasmista (devot d’Erasme), pragmàtic i pactista, urbanita i lector empedreït,  familiar i sobretot amic dels seus.

La cosmovisió d’en Santi Vila s’explica a partir de referències biògràfiques i literàries però també vé marcada per la geografia. És des de Figueres i des de l’Empordà, des del vessant mediterrani dels Pirineus, que en Santi Vila pren posició respecte de Catalunya i el món, com és des de la cultura i la identitat catalana i europea, que procura ser còmplice de les il·lusions i reptes de la resta d’habitants del Planeta.

Sobre Santi Vila
Nascut el 1973 ha realitzat els seus estudis primaris i secudaris a l’escola La Salle de Figueres. Després de cursar el COU a l’IES Alexandre Deulofeu inicia la carrera de Lletres a la Universitat de Girona. Llicenciat el 1995, tot seguit va dur terme els cursos de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona i de Girona. De la seva activitat acadèmica en destaca la publicació de diversos articles científics i de divulgació sobre l’integrisme catòlic a Catalunya i en especial sobre la figura de Fèlix Sardà i Salvany. També s’ha interessat per qüestions relacionades amb la memòria històrica, amb treballs com Elogi de la memòria, un llibre que qui la valdre el reconeixement dels Premis Octubre de 2004. Com a docent des del curs 1998 i fins a la data ha impartit classes d’Història contemporània a les Facultats de LLetres i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona. També ha col·laborat amb l’Escola La Salle, com a ensenyant de Valors per  la Convivència.

De la seva activitat política en destaca que el 1999 va ser elegit regidor a la candidatura encapçalada per la farmacèutica Maria Àngels Perxas, en nom de Convergència i Unió. Des d’aleshores ha estat regidor a la ciutat de Figueres. Des de 1999 també ha format part del consell comarcal de l’Alt Empordà, posició des d’on ha dirigit l’àrea de Benestar Social fins al novembre de 2006, data en què va renunciar al càrrec com a conseqüència d’haver estat elegit Diputat al Parlament de Catalunya. Proclamat candidat a l’alcaldia de CiU per a les eleccions municipals de 2007, el 16 de juny va ser investit alcalde, després d’haver obtingut el 33,36% dels sufragis i d’haver guanyat a 32 de les 36 meses electorals. La seva tasca al Parlament consisteix a  representar els interessos de la ciutat de Figueres i de l’Alt Empordà així com participar a les comissions d’infrastructures, cultura, educació, universitats i relacions institucionals.

Articulista habitual del setmanari Hora Nova, també col·labora amb articles d’opinió i tertúlies radiofòniques a la resta de mitjans locals. Des de 1999 és militant de Convergència Democràtica de Catalunya i soci de diverses entitats vinculades al món de la cultura i la defensa dels drets civils. També va ser fundador de l’Agrupament Escolta Xiprers al Vent i membre de diverses entitats dedidades a l’educació en el temps lliure. Actualment és Patró de la Fundació ALTEM, dedicada a la integració de discapacitats psíquics, de la Fundació Tutelar de l’Empordà i, pel fet de ser alcalde, President del Consorci del Museu de l’Empordà i de la Fundació Salut Empordà.

Curriculum Vitae