Arxiu de mesnovembre, 2009


Kilian Jornet a Figueres

divendres, 27 novembre 2009

Convidat pel Centre Excursionista Empordanès, en el marc de la vuitena edició de la Mostra de Muntanya i Aventura de Figueres, ahir a la nit Kilian Jornet va captivar un Teatre Municipal disposat a conèixer els secrets d’un home capaç de córrer, sense parar l’equivalent a quatre maratons; capaç de córrer tres dies seguits pels serrells de les muntanyes més intrèpides.

Amor a la natura, ànsia de llibertat i desig de posar-se un mateix a prova (descobrir els propis límits) són alguns dels valors que aquest jove esportista va esgrimir a l’hora de justificar aquesta forma de vida tan intensa. Com explicava l’organització de la Mostra, però, a més d’aquests principis, en els amants dels esports de muntanya hi coincideix, també, realment tota una altra manera de veure i viure el món, aquesta sí, del tot alternativa a la societat acomodada i consumista dels nostres temps.


1980-1993: temps de construir

dilluns, 23 novembre 2009

Demà a les vuit del vespre el President Pujol visita novament la ciutat, en aquest cas per presentar el seu segon volum de memòries. En el text hi surten en nombroses ocasions figuerencs que durant els anys vuitantes van tenir un paper protagonista  en el lideratge polític i econòmic del país - Marià Lorcà, Ramon Boixadós, Ramon Miquel, Jordi Mercader- i, també, diverses referències de reconeixement a l’Antoni Xirau i en Josep Pallach. També s’hi explica (amb alguna imprecisió) el compromís determinant del President Pujol a l’hora de fer possible l’adquisició, l’any 1980, per a la ciutat, de la Torre Galatea, un projecte clau per a l’impuls del Museu Dalí i del conjunt del fet dalinià.

Aquest migdia, mentre tornava d’una reunió a Madrid, la lectura d’aquest llibre ha despertat la curiositat del meu acompanyant, absort en la lectura d’un informe sobre com podem millorar la mobilitat dels proveïdors comercials al centre històric.

"- Alcalde, què llegeixes?

- Un text més romàntic que el teu informe, li he respost! És una història d’amor incondicional entre un home i el seu país. D’amor i d’acció, perquè com diuen a Espanya, "hechos son amores!" I el llibre del President Pujol parla de la força que el va moure a construir Catalunya però, igual d’important, dels fets i persones que van fer-ho possible i real!


Entre Pagès i Vayreda

dimarts , 17 novembre 2009

Aquest dissabte Vicenç Pagès va tancar al Casino Sport de Figueres la roda de presentacions del seu darrer llibre, Els jugadors de whist, un llibre excitant i sorprenent que té com a protagonistes, a més de la ciutat de Figueres i el castell de Sant Ferran, la generació dels anys seixantes, en paraules del propi autor una generació que ni va poder-se investir de l’èpica de la lluita antifranquista ni va poder créixer alliberada de les distorsions i atròfies morals pròpies dels contextos mancats de llibertat.

Llegint Pagès sorprèn la capacitat de parlar d’angoixes existencials comprensibles universalment i, alhora, fer-ho sense haver de sortir de Figueres. No deixa de sorprendre també la reiterada constatació que la seva és una generació radicalment moderna, situada, doncs, en el buit més angoixant, en terra de ningú.

Curiosament, el dia anterior havia assistit a Atenea a la lectura comentada de poemes de la Montserrat Vayreda, a propòsit de la commemoració de la seva mort. Enfront de l’angoixa existencial de Pagès, la poesia de les seguretats de Vayreda. M’alegra pensar que l’un i l’altra comparteixen el mateix repte i desig que els arbres. Créixer cap al transcendent i l’universal, sense deixar de tocar de peus a terra.


20 anys de la Caiguda del mur de berlin

dimecres, 11 novembre 2009

Aquesta setmana, ciutats i països d’arreu del món han volgut commemorar la data del 9 de novembre de 1989, el dia de la caiguda del mur de Berlin. En plena crisi econòmica i institucional, és bo que recordem l’efemèride d’uns dies històrics en què els ciutadans normals i corrents van dir prou al totalitarisme de base socialista que havia agrisat i emmalaltit la seva vida i la dels seus pares i on van conquerir, pel seu propi compte les llibertats segrestades d’ençà del final de la II Guerra Mundial.

Just vint anys més tard de la caiguda del mur de Berlin, si no volem convertir l’exerci memorial en un acte merament cínic i oportunista és necessari recordar que ben a prop de la vella Europa encara hi romanen murs a Cisjordània i a Xipre, que fracturen impunement les vides i els drets fonamentals de milers de persones.

Desenganyats dels qui prometien el cel a la Terra, just en plena crisi econòmica i institucional és important que els demòcrates renovin el seu compromís amb els valors de la llibertat i la justícia i es disposin a mantenir una actitud ètica sempre autocrítica i exigent, conscients de les imperfeccions del sistema capitalista i de la democràcia representativa però decidits a la seva permanent reforma, per a continuar en el camí del progrés social per al màxim nombre de persones. Perquè com ens ha ensenyat el segle XX, l’alternativa al reformisme de base liberal és el Totalitarisme de dretes o d’esquerres. No us sembla?


Les apostes per al 2010: formació i sostenibilitat

dissabte, 7 novembre 2009

El Govern de l’Estat ha donat a conèixer una segona convocatòria extraordinària de fons per a inversions locals. En aquesta ocasió es destinaran 5.000 milions d’euros per a finançar projectes d’inversions municipals, que novament rebran els ajuts a partir d’un criteri estrictament proporcional al seu nombre d’habitants.

Figueres ha aprofitat els fons per al 2009 per atendre dèficits d’equipaments i mancances a l’espai públic acumulats durant els darrers anys. Pensant en el 2010 la ciutat ha de dotar-se definitivament d’un nou equipament formatiu, contenidor de l’oferta dels principals recursos educatius de la ciutat i que permeti d’una vegada millorar el nivell formatiu mig dels empordanesos. Alhora, els fons ens haurien de permetre atendre la primera fase de la reforma de la Plaça Catalunya, amb la construcció d’una nova i moderna coberta, amb tecnologia per a captar energia solar. La formació i el compromís amb les polítiques de sostenibilitat han de ser les apostes per al 2010.


Desenganys..

dijous, 5 novembre 2009

Madrid, Dimecres 4 de novembre, 7:30h. Estiro les cortines de l’habitació de l’hotel i just al meu davant llegeixo "en esta casa vivió José Martí, héroe nacional de Cuba". M’adono que estic mirant el núm 10 de la calle del Desengaño. Just el dia que tinc programades dues reunions per parlar de la presència de la Guàrdia Civil a Figueres i sobre el projecte de la nova estació ferroviària de la ciutat, m’aixeco amb una referència al líder de la independència cubana i, pitjor encara, amb una placa que convida a emocions poc optimistes. Mals augurs per al dia que comença? La realitat dels fets esvaeix els mals presagis. La propietat de l’immoble que acull la Caserna de la Guàrdia Civil a Figueres es mostra predisposada a vendre. Els enginyers d’Adif, per la seva banda, posen damunt la taula un molt ambiciós projecte d’estació definitiva, ubicat just en la posició sol·licitada pel municipi. Paradoxalment, els punts més febles del projecte, els accessos a l’estació, tenen a veure amb incompliments o imprecisions del Govern de Catalunya, el meu govern. Prop de les quatre de la tarda, agafo l’avió de tornada a Barcelona mentre penso en la calle del desengaño. Sí, desengany, però segurament més respecte els propis que els estranys. 

Postdata. S’ha de reconèixer que el nomenklàtor madrileny té el seu punt!