Arxiu de mesgener, 2008


Superem definitivament la crisi del futbol a la ciutat!

divendres, 25 gener 2008

Durant aquests darrers mesos he tingut ocasió d’escoltar molta gent que s’estima l’esport i en especial el futbol figuerenc. El sentiment majoritari és d’incomprensió cap als reiterats desencontres entre clubs i, també, el desig que l’Ajuntament prenem la iniciativa de cares a superar la difícil situació que vam heretar a propòsit de la crisi del Miapuestas. Després de mantenir converses i negociacions amb uns i altres, aquests primers dies de gener hem près un seguit de determinacions: en primer lloc, he demanat oficialment al President de la Fundació Esportiva Figueres que subediti el seu projecte esportiu i social als criteris municipals de foment de la pràctica de l’esport de base com a pràctica educativa i de lleure; que en conseqüència, de cares a la temporada vinent, posi a disposició de la Unió Esportiva Figueres el seu primer equip i que centri els seus esforços preferentment en el futbol base, que a més de les seva vocació formativa ha d’actuar com a cantera de jugadors de l’equip de la ciutat, la Unió Esportiva Figueres. Fent-ho així, estic segur que contribuirem a recuperar el camí de la concòrdia entre uns i altres i a fer de la Unió.. un equip de primera! També retornarem a la Fundació al seu  objecte fundacional: l’educació de nens i adolescents a través de la pràctica de l’esport. Segonament, hem reiterat el compromís d’avançar en el Projecte de Ciutat Esportiva a l’entorn de l’Estadi Municipal, per a ús i millor aprofitament del conjunt de la vida ciutadana. Deixem doncs definitivament enrere el malestar i enfrontaments dels darrers anys i anem entre tots a fer ciutat!


L’escola Sant Pau celebra el seu 75è aniversari

diumenge, 20 gener 2008

Aquest dissabte l’escola Sant Pau va iniciar els actes commemoratius del seu setanta cinquè aniversari al Teatre El Jardí de Figueres. Alguns dels presents m’han demanat la intervenció que vaig fer com a alcalde. La poso doncs en coneixement dels qui creiem en la força de l’educació com a eina de transformació social, per a ser discutida (si s’escau)!


Més sobre instal·lacions esportives..

divendres, 11 gener 2008

El projecte d’optimitzar les instal·lacions de l’estadi municipal de Futbol per a fer possible un major aprofitament ciutadà sembla que ha despertat recels per part de la junta de la Unió, o almenys això és el que he pogut saber a través de la premsa. Els motius que duen a l’Ajuntament a tirar endavant la reforma de l’estadi són diversos i en cap cas tenen a veure amb les dificultats de tirar endavant el Projecte de Ciutat Esportiva que des de fa anys els figuerencs som incapaços de culminar. En primer lloc, pensem que no és raonable que una instal·lació milionària, el manteniment de la qual costa més de 100.000 € a l’any només pugui ser utilitzada dues hores a la setmana i per una vintena de jugadors. Ni hi ha cap club a la ciutat que pugui mantenir el cost d’aquesta instal·lació ni sembla lògic que amb les dificultats que té tothom a l’hora de poder programar activitats (partits de futbol, espectacles de masses, concerts, trobades sardanistes…) mantinguem una instal·lació reservada, en la pràctica, per a ús exclusiu de ben pocs.

A més, en lògica estrictament “futbolera”, per exemple, què passarà d’aquí a dos anys si la Unió ha assolit el seu repte de pujar primer a segona regional, tot seguit a primera, i ha de fer futbol base? On jugarien els seus equips? A més, què passarà amb el futbol de la La salle, si per exemple l’obertura de la Ronda Nord acaba afectant la seva instal·lació? I finalment, mentre el projecte de ciutat esportiva que liderava la Fundació esportiva no es reorienta definitivament, no és sensat fer possible que la instal·lació pugui permetre la utilització també per part d’aquesta mainada?

A mig termini,  i per acabar, no és políticament més correcte destinar els diners públics a afavorir la pràctica de l’esport base, que té una inequívoca vocació educativa, que no pas recolzar equips de futbol amb vocació d’arribar a ser professionals?

Lamentablement, l’any que deixem enrere ha estat un any molt dur per a la Unió esportiva Figueres. Conscients d’aquesta situació l’Ajuntament ha intentat fer tot el que estava a les seves mans per ajudar a reconduir les coses -fer-se càrrec del manteniment de la instal·lació, atorgar una subvenció extraordinària, satisfer els honoraris de la defensa jurídica dels drets dels accionistes de la SAD- i ho continuarem fent. Aquesta disposició, però, ha de ser compatible amb tenir una visió de conjunt i situar el futbol en el marc de les polítiques generals de promoció de la pràctica de l’esport com a una opció saludable, lúdica i formativa.

Finalment, quant al projecte de Ciutat esportiva, confio que malgrat les crítiques injustes que reben, els directius de la fundació sabran mantenir la responsabilitat social corporativa que han tingut sempre i trobaran, de la mà de l’ajuntament, l’empenta necessària per dur el projecte llargament reivindicat a bon port i, en un període que en cap cas a de passar dels dos anys! Perquè la Unió i la Fundació, compten amb el suport i la complicitat del Govern que presideixo!


Llum per a la pràctica de l’esport a Figueres

dimarts , 8 gener 2008

Aquesta setmana l’Ajuntament aprovarà el pressupost d’inversions per al 2008. De costat als diversos plans de xoc per millorar l’espai públic i els serveis urbans de neteja, parcs i jardins, recollida d’escombreries o d’altres importants iniciatives per a recolzar la millora de les escoles, per dotar-nos de dues noves escoles bressol, una de les apostes estratègiques del nou pressupost té a veure amb els projectes de millora de les instal·lacions esportives. Així, finalment aquest any resoldrem l’esperada remodelació de les pistes de tenis i millorarem les pistes de petanca, amb unes inversions que rondaran els 350.000 €. Al costat d’aquestes actuacions, hem previst trobar solucions per a afavorir la pràctica del futbol per a tots els clubs de la ciutat, endegant projectes en dues direccions: en primer lloc, fent possible a través de la instal·lació de gespa artificial i de la remodelació i millora dels vestidors i del gimnàs, que l’Estadi municipal pugui ser utilitzat amb molta major intensitat que no ho és ara, preferentment per la Unió, però també per tots aquells clubs, entitats educatives i recreatives de la ciutat que ho sol·licitin, talment com ara ja passa amb altres espais municipals, com el pavelló poliesportiu. Segonament, reconduint el projecte de Ciutat Esportiva impulsat per la Fundació Esportiva Figueres per aconseguir que, a la ciutat, finalment, l’esport entès com a pràctica educativa trobi el recolzament que es mereix. A banda d’aqueste actuacions immediates, des del Govern municipal es treballen diverses iniciatives urbanístiques per fer possible nous pavellons i una nova piscina. Comença a ser hora que els èxits que obtenen els nostres esportistes tinguin a veure amb el seu esforç però també amb el recolzament indirecte de l’administració, finalment capaç de posar-los a disposició bones i modernes instal·lacions.  De moment, però, com a Ajuntament, només podem demanar excuses!


Discurs de l’alcalde la Nit de Reis

dissabte, 5 gener 2008

Després de pensar-hi detingudament, he decidit suprimir del guió dels actes de la cavalcada dels Reis, la part corresponent al discurs anual de l’alcalde des del balcó de l’Ajuntament, on es passava revista dels pretesos èxits assolits durant l’any anterior i es formulaven els desitjos per a l’any nou. Penso que el protagonisme de la Nit de Reis ha de recaure exclussivament en la mainada i, en tot cas, en els adults disposats a ser-ho per una nit. Prou moments hi ha durant l’any per a fer possible que l’alcalde doni a conèixer les seves valoracions i propòsits de futur. Avui, que passin doncs els fanalets, i en mots de Fages de Climent, els patges, seguici de vellut, / serafins sense ploma, / servei ecumènic i mut / orde i escolania/ de l’Epifania, pels camins que tots menen a Roma. Que passin cavalls, camells i joguines per recordar-nos a tots la il·lusió i el goig de viure, si no es deixa de tenir mai el cor esperançat!


Pepe Perea Perdigones

dijous, 3 gener 2008

"El hombre Feliz: Pere Perea Perdigones". No se m’acut millor manera de manifestar els meus millors desitjos per a l’any que comença que convidar-vos a visionar aquest curtmetratge presentat fa unes setmanes, a Figueres, en el marc del Festicurts d’enguany i que, almenys a mi, em va commoure especialment. Feliç 2008!

[flashvideo filename=/wp-content/uploads/Flash/El_Hombre_Feliz.flv /]


Cap d’any al kit Kat Klub

dimecres, 2 gener 2008

Enguany he passat la nit de fi d’any, a Barcelona, al Kit Kat klub, el night club berlinès que acull Cabaret. Realment magistral, commovedor i alegre al mateix temps. Ja a la Universitat, sempre m’havia interessat pel període d’entreguerres i, especialment, per la crisi de l’ordre burgès que va dur a l’ascens dels totalitarismes, a la II Guerra Mundial, l’Holocaust, el Gulag. Abans del 1900, mai la humanitat havia assolit major capacitat tècnica i progrés material i mai, tampoc, havia mostrat el rostre devastador i mortífer que va ser capaç d’exhibir durant els anys trenta i quaranta. De la història del Musical, ahir em va cridar novament l’atenció la capacitat dels humans d’evadir-nos de l’horror a través de la nit, de la festa i la ironia que sovint esdevé àcid sarcasme. Per això, segurament, poques hores més tard, la discoteca on vaig estrenar l’any estava plena a vessar. Irònicament, d’entre els clients de la discoteca brillava Encee, el mestre de cerimònies de Cabaret i a qui, talment com havia fet al Musical, vaig estar temptat de reclamar-li que ens presentés l’Europa del temps que ens ha tocat viure tan cruament i tendra com havia fet hores abans, damunt de l’escenari, ara des d’aquell local de la nit barcelonina.