Bloc

diumenge, 15 febrer 2009

A propòsit dels actes commemoratius del febrer del 39

La ciutat de Figueres va culminar, ahir, els actes commemoratius del final de la guerra civil espanyola. Per raons òbvies, Figueres s’ha centrat en tres aspectes especialment vinculats a la memòria ciutadana: el record de les prop de 300 víctimes dels bombardeigs; la retirada i el conseqüent pas pels carrers de la ciutat de milers de persones cap a l’exili i, finalment, el protagonisme involuntari viscut a propòsit de la celebració de la darrera reunió de els Corts de la República, l’ú de febrer de 1939, al Castell de Sant Ferran.

Més enllà dels diversos actes commemoratius i institucionals on la ciutat de Figueres ha tingut un paper protagonista – actes commemoratius dels bombardeigs de Barcelona i Granollers; actes en memòria del pas a l’exili a La Jonquera; actes en record dels morts durant la guerra civil al cementiri municipal -, la ciutat ha instal·lat pels seus carrers i places panells amb fotografies de l’espai públic l’endemà de les bombes; ha redescobert diversos refugis; ha inaugurat un monòlit commemoratiu de la retirada a l’Avinguda Perpinyà i disposarà, a partir de Sant Jordi, d’un esplèndid catàleg sobre l’exposició “Figueres: capital de la República, 1 de febrer de 1939” actualment visitable al Castell i comissariada pel dr. Jordi Canal i Morell. A més, l’àrea d’alcaldia  treballa en l’edició facsímil del relat de Max Aub “Enero sin nombre”, testimoni fantàstic de l’agonia republicana al seu pas per Figueres, cap a l’exili.

Figueres vol contribuir, així, a renovar el compromís de les institucions i la ciutadania amb els valors de la llibertat, la pau i la democràcia. Ho vol fer, a més, conscient de la pluralitat de memòries. Perquè certament, si l’ú de febrer de 1939 a Figueres se celebraven les darreres corts republicanes sota les bombes, no és menys cert que just el dia abans, a pocs quilòmetres de la ciutat, a Santa Maria del Collell, cinquanta-un presos eren afusellats sense escrúpols per les restes d’un exèrcit en retirada i en vies de dissolució.