Bloc

dimecres, 11 novembre 2009

20 anys de la Caiguda del mur de berlin

Aquesta setmana, ciutats i països d’arreu del món han volgut commemorar la data del 9 de novembre de 1989, el dia de la caiguda del mur de Berlin. En plena crisi econòmica i institucional, és bo que recordem l’efemèride d’uns dies històrics en què els ciutadans normals i corrents van dir prou al totalitarisme de base socialista que havia agrisat i emmalaltit la seva vida i la dels seus pares i on van conquerir, pel seu propi compte les llibertats segrestades d’ençà del final de la II Guerra Mundial.

Just vint anys més tard de la caiguda del mur de Berlin, si no volem convertir l’exerci memorial en un acte merament cínic i oportunista és necessari recordar que ben a prop de la vella Europa encara hi romanen murs a Cisjordània i a Xipre, que fracturen impunement les vides i els drets fonamentals de milers de persones.

Desenganyats dels qui prometien el cel a la Terra, just en plena crisi econòmica i institucional és important que els demòcrates renovin el seu compromís amb els valors de la llibertat i la justícia i es disposin a mantenir una actitud ètica sempre autocrítica i exigent, conscients de les imperfeccions del sistema capitalista i de la democràcia representativa però decidits a la seva permanent reforma, per a continuar en el camí del progrés social per al màxim nombre de persones. Perquè com ens ha ensenyat el segle XX, l’alternativa al reformisme de base liberal és el Totalitarisme de dretes o d’esquerres. No us sembla?